Bedrijfsbezoek TUI 

 We bezochten de vestiging van TUI Engineering & Maintenance in Zaventem. Het bezoek bestond uit een presentatie over de luchtvaartmaatschappij en een rondleiding door hun hangar. Wij hadden het geluk dat er twee 737 MAX’s en een 767 aanwezig waren. De vliegtuigen waren indrukwekkend van dichtbij!

Bedrijfsbezoek SafranOp dinsdag 5 december hadden we de gelegenheid Safran Zaventem te bezoeken. Ze doen reparatie en onderhoud aan de nieuwe LEAP-motoren van CFM. Na een kennismaking kregen we een rondleiding door de Engine Shop waar al onze vragen tot in detail beantwoord werden. Het was een aangenaam en leerzaam bezoek voor alle deelnemers!


Lezing Moon Missions

 

Op 20 november hadden we het genoegen Koen Geukens te ontvangen voor een boeiende lezing over de maanmissies van deze eeuw. Koen, onderwijsmedewerker bij de Volkssterrenwacht Urania en al meer dan 30 jaar een ervaren Werkgroepleider Ruimtevaart bij de Vereniging Voor Sterrenkunde, hield een gepassioneerde en informatieve lezing.


De sessie begon met een introductie, waarbij inzicht werd gegeven in zowel onze vereniging als de spreker. Koen Geukens verdiepte zich vervolgens in de geschiedenis van het reizen naar de maan en ging verder met een diepgaande verkenning van NASA's Artemis-missie. De discussie verliep systematisch en besloeg het SLS-draagraket, de Orion-capsule en de Gateway. Er werden visuele hulpmiddelen gebruikt om de Near-Rectilinear Halo Orbit, de baan van de Gateway rond de maan, te illustreren.


De presentatie ging naadloos over op het onderwerp Starship, een cruciaal toekomstig onderdeel voor toegang tot het maanoppervlak. Koen gebruikte rekwisieten om het grote tankproces in een baan om de aarde weer te geven, waardoor een dynamisch en goed ontvangen element aan de presentatie werd toegevoegd. Het afsluitende deel concentreerde zich op het schetsen van de planning van de Artemis-missie en initiatieven uit verschillende landen in de schijnwerpers zetten.


Als afsluiting van dit alles zorgde EUROAVIA Leuven voor een gratis receptie waar ideeën uitgewisseld konden worden.


Hartelijk dank aan iedereen die de lezing bijwoonde en vooral aan Koen Geukens!


Take Off Quiz


Met trots kijken we terug op een bijzondere avond waar bijna 70 studenten in 16 teams de strijd aangingen om hun lucht- en ruimtevaartkennis te tonen. Alle teams stortten zich in elke ronde met hart en ziel. De eerste ronde bestond uit algemene vragen over ruimtevaart en de tweede over luchtvaart. Tijdens de eerste pauze genoot ieder team van een gratis pizza. De derde ronde ging over andere vliegende dingen, waarbij elk team zijn eigen papieren vliegtuigje moest opvouwen en zo ver mogelijk moest lanceren voor bonuspunten, wat hilarische momenten opleverde.


Vervolgens presenteerde het Aether Student CubeSat-team hun spannende project en een hypersonische Aether-quizronde. Het was een prettige samenwerking en we hopen er in de toekomst nog meer te hebben! Na een tweede pauze moesten de deelnemers de titel en artiest van luchtvaartgerelateerde nummers raden. Vooral deze ronde kende indrukwekkende scores. We sloten de quiz af met een maanronde.


Hartelijk dank aan alle deelnemers en een grote shout out naar “Orbit Kings”, bestaande uit Seppe Frison, Lukas Van den Broeck en Reshad Ahmadi voor het behalen van de eerste plaats. Zij zijn werkelijk de koningen van de ruimtevaartkennis. Wij hopen dat u geniet van onze EUROAVIA-polo's.


Voor het bestuur van EUROAVIA Leuven was het een onvergetelijke ervaring. De organisatie, onder leiding van Lars Verboven, verliep zeer vlot. Wij hebben voor en tijdens het evenement geen problemen ondervonden. We begonnen met een welkomstwoord door onze voorzitter, Mathis Vandevorst, waar alle aankomende evenementen werden gepresenteerd (lokaal en internationaal). De andere bestuursleden, Mattias Vermeersch en Milan Adams corrigeerden de quizantwoorden en bepaalden de winnaars.

Zweefvlieginitiatie


Op 7 oktober ging EUROAVIA Leuven de lucht in.


In samenwerking met LUAC kregen 10 leden de kans om een zweefvlieginitiatie te volgen.


LUAC (Leuvense Universitaire Aero-Club) is de zweefvliegclub van de KU Leuven. Studenten en buitenstaanders kunnen een opleiding volgen of als hobby met de groep zweefvliegen.


Onze vliegdag vond plaats in EBZW Zwartberg, Genk. Na een veiligheidsbriefing hielpen we met het samenstellen van de flyers en vlogen we met twee tegelijk gedurende 30 minuten. Toen we niet in de lucht waren, genoten we van de zonnige dag met wat Cubb. Aan het eind van de dag moesten de zweefvliegtuigen worden schoongemaakt en opgeborgen.


Hier enkele foto's van de prachtige dag.


Evenementen vóór 2023

Duurzame luchtvaart

(25 februari 2020)


-Lezing in het Engels-


De Europese Green Deal schrijft klimaatneutraliteit in de Europese Unie voor vóór 2050 voor. Wat zijn de uitdagingen waarmee de luchtvaartindustrie momenteel wordt geconfronteerd? Wat wordt er gedaan om de weg naar een duurzame luchtvaart te effenen?


Omdat duurzame vervoerswijzen een hot topic zullen blijven, nodigde EUROAVIA Leuven enkele experts uit die momenteel aan mogelijke oplossingen werken om hun mening te geven en uit te leggen hoe hun werk de luchtvaartindustrie van morgen vorm zou kunnen geven. Na afloop was er een receptie waar studenten en sprekers konden netwerken en iets konden drinken.

Piloten & Stewardessen Feest

(14/11/2019)Na het succes van het feest van vorig jaar presenteert EUROAVIA met trots de tweede editie van ons 'Piloten en Stewardessenfeest'.Vertrek samen met ons om 22u in 't ElixIr en bereid je voor op een turbulente partyflight die pas in de vroege ochtenduren zal landen (of voor sommigen zal neerstorten).


Aan boord zorgen we voor liters kerosine (bier + cola), Hellfire (elixir) of de goede oude raketbrandstof (stella)! Iedereen aan boord!Bezoek aan SABCA Limburg

(13/11/2019)


SABCA Limburg is gespecialiseerd in de productie van hightech composietassemblages voor vliegtuigen. Twee automatische tapelagen (ATL) en zeer grote autoclaven, gekoppeld aan een toenemende knowhow, maken de productie mogelijk van geïntegreerde huiden voor kleppen en stabilisatoren. In samenwerking met het Ingenieursbureau in Brussel is SABCA Limburg ook verantwoordelijk voor de flaptrack stroomlijnkappen van verschillende vliegtuigen. Er is ook ruimte aanwezig in deze fabriek met de definitieve systeemintegratie van Ariane 5-assemblages. Kortom: Een zeer interessant bedrijf voor lucht- en ruimtevaartliefhebbers om samen met ons te bezoeken!


Bezoek aan BIRA

(23/10/2019)


Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA-IASB) is een Belgisch federaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut. De belangrijkste taken zijn onderzoek en openbare dienstverlening op het gebied van de ruimteaeronomie, dat wil zeggen de fysica en chemie van de atmosfeer van de aarde en andere planeten, en van de ruimte.
The Big Return in 2024?

(Koen Geukens, 15/10/19)

 

-Lezing was in het Nederlands-


NASA heeft plannen om in 2024 voor het eerst, na een pauze van bijna 50 jaar, opnieuw mensen op de maan te landen onder hun gloednieuwe "Artemis"-programma. Een realistische doelstelling? Wat zijn de uitdagingen die hierbij komen kijken? Wat kunnen we leren uit het verleden, het Apollo-programma?

Koen Geukens van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) leidde je dinsdag 15 oktober door een verhaal over de grootste sprong die de mensheid ooit gemaakt heeft en hoe nu, meer dan 50 jaar later, de ogen van de wereld opnieuw op onze naaste buur gericht zijn.

Direct metaalprinten in de lucht- en ruimtevaart (3D-systemen, 2018)


Direct Metal Printing, oftewel DMP, is een relatief nieuwe en veelzijdige productietechniek. Door metaalpoeder direct met een laser te smelten, kunnen voorheen onmogelijke vormen met hoge nauwkeurigheid worden gerealiseerd. 3D Systems begon in 1983 als pionier op het gebied van 3D-printen. In 2014 kocht het Layerwise, een spin-off van de KU Leuven met meer dan tien jaar ervaring met DMP. Naast medische producten is de lucht- en ruimtevaartindustrie een belangrijke markt voor het bedrijf, met klanten als ESA, Airbus en Thales Alenia Space.


Koen Huybrechts is projectingenieur bij 3D Systems. In deze lezing besprak hij de technische kant van DMP voor de lucht- en ruimtevaart en de mogelijkheden en uitdagingen die dit met zich meebrengt. Ook liet hij enkele vroegere en huidige projecten van 3D Systems zien.


De lezing was (zoals altijd) gratis en voor iedereen toegankelijk. Daarna was er een leuke en kleine receptie.
Bezoek aan skeyes

(Uitgesteld)


skeyes is een autonoom overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer in het civiele luchtruim waarvoor de Belgische Staat verantwoordelijk is. Ons bedrijf vervult deze missie en optimaliseert tegelijkertijd de kosten en stiptheid, vergroot de capaciteit en waarborgt de duurzame ontwikkeling van het luchtverkeer. skeyes levert alle essentiële diensten om het luchtverkeer veilig te beheren en te controleren


Bezoek aan Euramec

(Uitgesteld)


EUROAVIA organiseert een bezoek aan het hoofdkantoor van onze partner Euramec. Euramec ontwerpt, ontwikkelt en produceert hoogwaardige vliegtrainingstoestellen voor vliegscholen, universiteiten, luchtmachten en vliegtuigfabrikanten. Met vestigingen in Europa en Azië is Euramec een van de meest vooraanstaande lucht- en ruimtevaartorganisaties in België.